Onthulling

 

De Koningin en Prins weer op Soestdijk

Op dinsdag 19 mei zijn de beelden onthuld door Koningin Beatrix in de voortuin van haar ouderlijk huis. Het draaiboek was door de SOPS (Stichting Openstelling Paleis Soestdijk) voortreffelijk in elkaar gezet en de middag verliep geheel volgens plan. We kunnen spreken van een unieke gebeurtenis.

Klik hier voor de video van de onthulling.

De middag speelde zich af in een plechtige als ook intieme en warme sfeer. De Majesteit was onder de indruk van de middag, zo zou haar Adjudant de volgende dag laten weten. Naast de honderd genodigden, die op een of andere wijze bij het project betrokken waren, volgden ook enkele honderden belangstellenden buiten de hekken de onthulling. De Baarnse muziekvereniging Crescendo speelde toepasselijke muziek, waaronder de Prinses Juliana Feestmars, die 100 jaar geleden ter gelegenheid van haar geboorte werd gecomponeerd.

Na een welkomstwoord van de voorzitter, Wim Velthuizen, onthulde Koningin Beatrix de beelden van haar ouders onder applaus van de aanwezigen binnen en buiten de hekken.

 
Foto: Roeland de Bruyn
Koningin Beatrix onthult de beelden van haar ouders
 

Vervolgens overhandigde Wim Velthuizen een overdrachtscontract aan de heer P. Jägers, Directeur Generaal van de Rijksgebouwendienst. De heer Jägers zegde toe als een goed huisvader het bezit en de zorg voor de beelden over te nemen.

 

Daarna volgde in de Oranjerie een informeel gedeelte, waarbij velen aan Hare Majesteit werden voorgesteld. Uit die korte gesprekken bleek hoe goed zij zich goed op de middag had voorbereid. De ongedwongen sfeer was voor haar aanleiding om een half uur langer te blijven dan van te voren door de dienst Koninklijk Huis was aangegeven.

 
Foto: Roeland de Bruyn
Onder applaus van Hare Majesteit Koningin Beatrix overhandigt Kees Verkade een miniatuur van de beelden aan Wim Velthuizen
 

Aan het eind van haar bezoek was zij er nog getuige van dat Kees Verkade een miniatuur aanbood aan de voorzitter van de Stichting, Wim Velthuizen. Zelf is zij ook in het bezit van een dergelijk beeldje. Kees Verkade had er enkele gemaakt in een gelimiteerde serie, voorzien van een certificaat van echtheid.

 

Hierna nam Hare Majesteit afscheid en bleef het gezelschap nog enige tijd napraten onder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door Albron Catering. Een mooier besluit van het project had het bestuur van de Stichting Beelden Koningin Juliana en Prins Bernhard zich niet kunnen denken.